Arhive categorie: Consultanță Gratuită

Secțiune GRATUITĂ de Consultanță GDPR oferită prin întrebări și răspunsuri din domeniul Potecției Datelor cu caracter personal conform cu Regulamentul European 679/2016 – GDPR





Aveți o întrebare despre Portecția datelor personale?

Dacă aveți o întrebare din sfera domeniului protecției datelor cu caracter personal, puteti să o transmiteți printr-un comentariu și echipa de specialiști ai EuroMarket.ro vor încerca să vă răspundem în secțiunea Consultanță GDPR I&R Urmareste noutatile GDPR

În categoria Consultanță Gratuită | Etichete , , , , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

Cine este Operator si trebuie sa respecte GDPR – Regulamentul 679/2016

Conform celor de mai jos, orice persoană fizică sau autorizată, persoană juridică, ong sau instituție publică/sanitară/de învatamânt/regie autonomă care are angajați devine OPERATOR de date personale și trebuie să se conforme Regulamentului European 679/2016 – GDPR – Regulamentul General pentru … Continuă să citești

În categoria Autoritatea de Supraveghere ANSPDCP, Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Ce ghiduri a emis Autoritatea națională de supraveghere?

Autoritatea națională de supraveghere a pus la dispoziția publicului, Ghidul orientativ de aplicare a Regulamentului general privind protecția datelor, acesta fiind accesibil la Secțiunea „Noul Regulament”, pe site-ul Autorității naționale de supraveghere Urmareste noutatile GDPR

În categoria Autoritatea de Supraveghere ANSPDCP, Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Ce ghiduri a emis Comitetul European pentru protecția datelor?

Comitetul european pentru protecția datelor a adoptat și dat publicității, o serie de ghiduri: Ghidul privind responsabilul pentru protecția datelor; Ghidul privind consimțământul; Ghidul privind dreptul la portabilitatea datelor; Ghidul privind transparența, Ghidul privind evaluarea de impact; Ghidul privind stabilirea … Continuă să citești

În categoria Autoritatea de Supraveghere ANSPDCP, Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Cât timp pot stoca datele cu caracter personal?

Potrivit art. 5 alin. (1) lit. e) din Regulamentul (UE) 2016/679, ”datele cu caracter personal sunt păstrate într-o formă care permite identificarea persoanelor vizate pe o perioadă care nu depășește perioada necesară îndeplinirii scopurilor în care sunt prelucrate datele; datele … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Ce măsuri pentru asigurarea securităţii prelucrării datelor cu caracter personal?

Securitatea datelor cu caracter personal este reglementată la art. 25 și art. 32 din Regulamentul (UE) 2016/679. În vederea asigurării unui nivel de securitate corespunzător, operatorul implementează măsuri tehnice și organizatorice adecvate, incluzând printre altele: – capacitatea de a asigura … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Cum se realizează transferul de date în străinătate?

Transferul de date cu caracter personal se poate realiza prin: – decizii ale Comisiei Europene privind caracterul adecvat al nivelului de protecție asigurat de statul terț; – clauze standard de protecție a datelor adoptate de Comisie; – reguli corporatiste obligatorii … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Când este admisibilă o plângere la Autoritatea de Supraveghere?

Potrivit Deciziei nr. 133/2018 și în concordanță cu Legea nr. 102/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, cu modificările și completările ulterioare, pentru primirea şi înregistrarea valabilă a plângerilor este obligatorie … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Cum pot formula o plângere la autoritatea de supraveghere?

Pe site-ul autorității de supraveghere www.dataprotection.ro este disponibil un formular electronic de plângere la secțiunea Plângeri. De asemenea, vă recomandăm să aveți în vedere prevederile Deciziei nr. 133/2018 a președintelui Autorității de supraveghere privind aprobarea Procedurii de primire și soluționare a plângerilor. … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Care sunt drepturile persoanei vizate

La Capitolul III din Regulamentul (UE) 2016/679 sunt reglementate drepturile persoanei vizate: dreptul la informare (art. 13 și art. 14); dreptul de acces (art. 15); dreptul la rectificare (art. 16); dreptul la ștergere („dreptul de a fi uitat” – art. … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

În cât timp notific încălcările de securitate

Cu excepţia cazului în care este puţin probabil ca o încălcare a securităţii datelor cu caracter personal să genereze un risc pentru drepturile şi libertăţile persoanelor fizice, operatorul are obligația de a notifica autorităţii de supraveghere orice încălcare a securităţii … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Cand este necesara efectuarea evaluarii de impact DPIA

În cazul în care sunt identificate prelucrări de date cu caracter personal susceptibile de a prezenta riscuri ridicate pentru drepturile și libertăţile persoanelor fizice, operatorul sau persoana împuternicită va efectua o evaluare a impactului asupra protecţiei datelor, în condiţiile art. 35 din … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Operatorii sunt obligați să țină o evidență a prelucrărilor de date? 

Fiecare operator sau persoană împuternicită trebuie să păstreaze, atât în scris cât și în format electronic, o evidență a activităților de prelucrare. Această evidență trebuie să cuprindă toate informațiile prevăzute la art. 30 alin. (1) din Regulamentul General de Protecție … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

În ce condiții pot prelucra datele cu caracter personal ale copiilor în ceea ce privește oferirea de servicii ale societății informaționale?

Prelucrarea datelor cu caracter personal ale unui copil este legală dacă copilul are cel puțin vârsta de 16 ani. Dacă copilul are sub vârsta de 16 ani, respectiva prelucrare este legală numai dacă și în măsura în care consimțământul este … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Care sunt condițiile de acordare și valabilitate a consimțământului?

Potrivit art. 7 alin. (1) din Regulament, operatorul trebuie să fie în măsură să demonstreze faptul că persoana vizată și-a dat consimțământul pentru operațiunea de prelucrare a datelor cu caracter personal. În cazul în care consimțământul persoanei vizate este dat … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Dacă prelucrarea este prevăzută de un act normativ, mai este necesar să obțin consimțământul persoanelor vizate? 

Atunci când prelucrarea este necesară în vederea îndeplinirii unei obligații legale care îi revine operatorului, nu mai este necesară obținerea consimțământului persoanelor vizate. Urmareste noutatile GDPR

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Care sunt condițiile de prelucrare a categoriilor speciale de date cu caracter personal?

Prelucrarea de date cu caracter personal care dezvăluie originea rasială sau etnică, opiniile politice, confesiunea religioasă sau convingerile filozofice sau apartenența la sindicate și prelucrarea de date genetice, de date biometrice pentru identificarea unică a unei persoane fizice, de date … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

 Care sunt condițiile legale de prelucrare a datelor cu caracter personal, altele decât cele speciale? 

Potrivit art 6 din Regulamentul (UE) 2016/679 prelucrarea este legală numai dacă și în masura în care se aplică cel puțin una din condițiile prevăzute la alin. (1): a) când persoana vizată și-a dat consimțământul pentru prelucrarea datelor sale pentru unul … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Când nu se aplică Regulamentul (UE) 2016/679 – GDPR ?

Regulamentul (UE) 2016/679 nu se aplică prelucrării datelor cu caracter personal: în cadrul unei activități care nu intră sub incidența dreptului Uniunii; de către statele membre atunci când desfășoară activități legate de politica externă și de securitatea comună a Uniunii; … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Cum comunic responsabilul cu protecția datelor autorității de supraveghere?

Comunicarea responsabilului cu protecția datelor se realizează prin completarea formularului de declarare a responsabilului cu protecția datelor existent pe site-ul autorității la Secțiunea „Responsabilul cu protecția datelor”. În situația în care grup de întreprinderi sau mai multe autorități sau organisme … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Se poate desemna un singur responsabil cu protecția datelor pentru un grup de întreprinderi sau pentru mai multe autorități sau organisme publice?

Art. 37 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2016/679 permite unui grup de întreprinderi să numească un responsabil cu protecția datelor unic, cu condiția ca acesta să fie „ușor accesibil din fiecare întreprindere”. Noțiunea de accesibilitate se referă la sarcinile responsabilului … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Ce condiții trebuie să îndeplinească DPO responsabilul cu protecția datelor?

Responsabilul cu protecţia datelor este desemnat pe baza calităţilor profesionale şi, în special, a cunoştinţelor de specialitate în dreptul şi practicile din domeniul protecţiei datelor, precum şi pe baza capacităţii de a-și îndeplini sarcinile. Nivelul necesar al cunoștințelor de specialitate … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Ce înseamnă prelucrare pe scară largă?

Atunci când se stabilește dacă prelucrarea este efectuată pe scară largă, trebuie să fie luați în considerare următorii factori: numărul persoanelor vizate (ori un număr exact ori un procent din populația relevantă); volumul datelor și/sau gama de elemente diferite de … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

 Când trebuie să desemnez un DPO responsabil cu protecția datelor?

Potrivit prevederilor art. 37 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679, desemnarea responsabilului cu protecția datelor se solicită atunci când: a) prelucrarea este efectuată de o autoritate sau un organism public, cu excepția instanțelor care acționează în exercițiul funcției lor jurisdicționale; … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

 Ce obligaţii am în calitate de operator potrivit Regulamentului (UE) 2016/679?

Obligațiile pe care le au operatorii de date cu caracter personal sunt reglementate în Capitolul IV din Regulamentul 2016/679. Printre principalele obligații ale operatorului în aplicarea Regulamentului sunt: desemnarea unui responsabil cu protecția datelor in conditiile art. 37-39 din Regulament; … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Ce înseamnă autorități și organisme publice?

Autoritățile și organismele publice sunt: Camera Deputaților și Senatul, Administrația Prezidențială, Guvernul, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile și instituțiile publice autonome, autoritățile administrației publice locale și deja nivel județean, alte autorități publice, precum și instituțiile … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Ce înseamnă persoană împuternicită de operator?

Potrivit art. 4 din Regulamentul (UE) 2016/679, persoana împuternicită de operator înseamnă persoana fizică sau juridică, autoritatea publică, agenția sau alt organism care prelucrează datele cu caracter personal în numele operatorului. Urmareste noutatile GDPR

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Ce înseamnă operatori asociați?

Potrivit art. 26 din Regulamentul (UE) 2016/679, în cazul în care doi sau mai mulți operatori stabilesc în comun scopurile și mijloacele de prelucrare, aceștia sunt operatori asociați. Ei stabilesc într-un mod transparent responsabilitățile fiecăruia în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu

Ce masuri tehnice si organizatorice trebuie adoptate pentru conformitate la GDPR

Conform  se recomanda intreprinderea la nivel de organizatie a unui set de masuri tehnice si organizatorice pentru a demonstra si mentine gradul de conformitate la GDPR – Regulamentul European 679/2016 privind protectia datelor cu caracter personal si libera circulatie a … Continuă să citești

În categoria Consultanță Gratuită | Lasă un comentariu